Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Αυτός το μεγαλύτερο στοίχημα της σεζόν...


Ομάδες με σταθερό και αξιόλογο προπονητή, είναι αυτές που πρώτες πετυχαίνουν. Τα παραδείγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη άπειρα (από τον Σον Ντάιτς της Μπέρνλι, ως τον Πετράκη του ΠΑΣ Γιάννενα).
Στην ομάδα μας λοιπόν, όσο και αν περνάει στα ψιλά, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι ο νέος προπονητής, Πέδρο Μάρτινς.
Ο Αντιδραστικός αξιολογεί όλα τα δεδομένα γύρω από τον Πορτογάλο coach.


Σε ένα καλοκαίρι που αναμένεται να αλλάξει το 90% του ρόστερ, είναι λογικό να έχουν πέσει τα φώτα όλα, σε μεταγραφές κι αποχωρήσεις. Αυτό που περνάει στα ψιλά όμως, είναι πως το μεγαλύτερο "στοίχημα" της ομάδας είναι ο νέος της προπονητής, Πέδρο Μάρτινς.

Δεν υπάρχει πραγματική επιτυχία, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο χωρίς σταθερό και επιτυχημένο προπονητή. Δείτε τον ΠΑΣ Γιάννενα με τον Πετράκη 5 χρόνια. Μια υγιέστατη ομάδα που παλεύει για τα play offs. Δείτε την Μπέρνλι στην Αγγλία με τον Σον Ντάιτς 5 χρόνια. Κατάφερε το θαύμα και βγήκε Ευρώπη! Δείτε τη Λίβερπουλ με τον Κλοπ. Δείτε τη Σίτυ στη 2η σεζόν του Πέπε. Τη Ρεάλ του Ζιντάν. Ακόμα και πιο παλιά τον Αστέρα του Βεργέτη ή τον Πανιώνιο του Ουζουνίδη. Τα τονίζω αυτά γιατί σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι ομάδες που πετυχαίνουν είναι αυτές που έχουν καλούς προπονητές και που τους δίνουν ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ. Αυτό είναι ΝΟΜΟΣ.

Έτσι λοιπόν και στον Ολυμπιακό μας (των 9 αλλαγών προπονητή την τελευταία διετία) η πρόσληψη Μάρτινς αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο και ταυτόχρονα στοίχημα της διοίκησης! Αν "βγει" ο Πορτογάλος τότε τα πράγματα δεδομένα θα πάνε καλύτερα για την ομάδα μας, ό,τι και να συμβεί με το ρόστερ! Πρώτα ο Μάρτινς μας καίει λοιπόν και μετά οι μεταγραφές...

Τα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τον Πορτογάλο coach είναι δύο.

Καταρχήν αν μπορεί να σταθεί σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Στην χώρα του έπαιρνε μικρές ομάδες και κατάφερνε να κάνει μεγάλες εκπλήξεις μάλιστα. Πλέον στον Ολυμπιακό η νίκη θα αποτελεί αυτοσκοπό, όπως και το ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Το αμυντικό πλάνο με αντεπιθέσεις, παραχώρησης χώρου και πίεσης (κοινώς το κλασικό πορτογαλικό "μοντέλο") καλείται να το αφήσει στην άκρη καθώς στο λιμάνι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα πρέπει να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, υψηλής κατοχής μπάλας! Σίγουρα η μετάβαση αυτή δεν (θα) είναι εύκολη.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τους μεταγραφικούς στόχους του... Ακούγονται και γράφονται πολλά ονόματα (ίσως να μην ισχύουν όλα βέβαια), διάφοροι παίχτες, ΟΛΟΙ δευτεροτρίτου ραφιού της Πορτογαλίας. Λατίνοι συνήθως, με καριέρα σε μικρομεσαίες ομάδες ή της Primeira Liga και στην καλύτερη μόνιμοι δανεικοί των τριών μεγάλων ομάδων της Ιβηρική. Ο Ολυμπιακός την αγορά αυτή την δοκίμασε ΚΑΙ ΚΑΗΚΕ. Πάρντο από Μπράγα, Σεμπά από Εστορίλ, Ερνάνι και Πασιέντσα  από Πόρτο, μπαίνουν στην λίστα των ίσως πιο αποτυχημένων μεταγραφών της ερυθρόλευκης ιστορίας... Επειδή σίγουρα η ομάδα και φέτος θα ενισχυθεί από αυτήν την αγορά,  ελπίζω το μάτι του Πορτογάλου να ναι τουλάχιστον καλύτερο των προκατόχων του.

Που βασίζεται η αισιοδοξία μας

Ο Μάρτινς είναι στην Ελλάδα σχεδόν ένα δίμηνο. Έχει δείξει ήδη αρκετά στοιχεία, που μας προκαλούν αισιοδοξία.
Καταρχήν είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ. Είχε τόσο καιρό έναν άκρως διακριτικό ρόλο παρατηρητή στο ρόστερ. Δεν εμπλάκει στη δουλειά του Κόντη, δεν ασχολήθηκε με κανένα παίχτη και με αυτό τον τρόπο προφύλαξε την ίδια την ομάδα και τον εαυτό του. Ήταν κάθε μέρα στου Ρέντη παρακολουθώντας , είδε τόσα ματς ενώ τσέκαρε ΔΙΕΞΟΔΙΚΟΤΑΤΑ και τις ακαδημίες της ομάδας αλλά και τους δανεικούς! Έχει φάκελο για ΚΑΘΕ παίχτη (κάθε ηλικίας) που περνά τις πύλες του προπονητηρίου και όχι μόνο...

Η προσοχή που δείχνει ειδικά στις ακαδημίες, είναι νομίζω το πιο σημαντικό στοιχείο που μας έχει δείξει μέχρις στιγμής. Έχει σκανάρει τους πάντες. Τους μικρούς της πρώτης ομάδας, τους μικρούς που ναι δανεικοί και βέβαια τους μικρούς της under 20 αλλά και της under 17! Η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις ερυθρόλευκες ακαδημίες νομίζω δεν θα πάει στράφι με τον Μάρτινς στον πάγκο. Φημίζονται άλλωστε ο Ίβηρες προπονητές πως δίνουν πραγματικές ευκαιρίες στα νέα παιδιά!

Παράλληλα μην ξεχνάμε πως δεν μιλάμε, για έναν άσημο προπονητή. Θεωρείται από τους πιο εξελίξιμους στην χώρα του,  η οποία έχει χτίσει τον δικό της προπονητικό μύθο και διαθέτει τη δική της σχολή τα τελευταία χρόνια! Ο Μάρτινς λοιπόν (ακουγόταν για ομάδες της Αγγλίας και της Ισπανίας...) ακολουθεί τα χνάρια των Ζαρντίμ-Σίλβα-Κονσεϊσάο, οι οποίοι συνεχίζουν στα χνάρια των Μουρίνιο και Ζεσούς στην περιβόητη πλέον πορτογαλική σχολή (ασχέτως αν ταιριάζει ή όχι στην ομάδα μας είναι επιτυχημένη).

Τέλος θεωρώ πως ο Μάρτινς έχει βγάλει ένα χαμηλό και σοβαρό προφίλ. Και αυτό μου αρέσει. Δεν είναι των μεγάλων κουβεντών καθώς προτιμάει τη σκληρή δουλειά. Χαμηλών τόνων, ήρεμος, δεν έχει τάξει τίποτα βαρύγδουπο παρά μόνο προσπάθεια. Επιπλέον δείχνει να ξέρει που έχει έρθει. Γνωρίζει το μέγεθος της ομάδας στην οποία θα ηγηθεί και τι απαιτήσεις και προσδοκίες υπάρχουν από αυτόν.

*Το πρόσημο μέχρις στιγμής του Μάρτινς είναι θετικό. Από 15 Ιουνίου με το ξεκίνημα της προετοιμασίας, ευελπιστούμε όλοι, πως θα παρουσιάσει έναν Ολυμπιακό πιο φρέσκο, ανανεωμένο και καλύτερο... Το μακρύ καλοκαίρι μας, μόλις ξεκίνησε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου