Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Μην γκρεμίσει, ότι έχτισε...


Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει σαν τρίτος την -δυσκολότερη όλων των εποχών- κανονική περίοδο στην Euroleague. Η επιτυχία του είναι τεράστια, παρόλα αυτά με το κακό του πρόσωπο των τελευταίων αγωνιστικών, απειλεί να γκρεμίσει ότι έχτιζε όλη την σεζόν... Ο Αντιδραστικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των play offs...


Αν πριν ξεκινήσει η διοργάνωση μας έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός θα τερμάτιζε τρίτος στην κανονική περίοδο, οι περισσότεροι δεν θα το πιστεύαμε καν. Παρόλα αυτά, στην νέα εποχή της Euroleague, με την δυσκολότερη κανονική περίοδο "όλων των εποχών", (για πρώτη φορά με μαραθώνιο τριάντα αγωνιστικών κτλ τετριμμένα πλέον...) οι ερυθρόλευκοι ανέτρεψαν ΟΛΑ τα προγνωστικά, διέψευσαν τους πάντες (ακόμα και τους πιο απαιτητικούς οπαδούς τους), καταφέρνοντας να τερματίσουν στην τρίτη θέση της κατάταξης! Μεγάλη η πορεία των ερυθρολεύκων, μετά απο μια -μην ξεχνάμε- μεταβατική περσινή σεζόν.

Με όπλο τους την ομοιογένεια, τη ταπεινότητα, την ενέργεια και βέβαια την άμυνα -και κάνοντας ένα τρομερό σερί νικών το κρίσιμο δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, κατάφεραν να βρεθούν στην τρίτη θέση, μόλις μια ήττα κάτω από τα μεγάλα φαβορί, τις πανάκριβες ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ και παραπάνω από ομάδες με πολύ μεγαλύτερα budget όπως οι τούρκικες ή ο "αιώνιος" Παναθηναϊκός-ο οποίος τα σκασε χοντρά το καλοκαίρι. Πλέον στα play offs θα μπουν με πλεονέκτημα έδρας και βέβαια αποτελούν φαβορί για την επιστροφή στα final 4...

Βέβαια, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Ο Ολυμπιακός φόρτσαρε (στοχευμένα και επιτυχημένα από το τεχνικό επιτελείο) στο μέσον της χρονιάς, αλλά εδώ και αρκετά ματς το ντεπόζιτο δείχνει τελείως αδειανό... Το ντεφορμάρισμα της ομάδας, είναι πλέον ανησυχητικό. Εδώ και παραπάνω από ένα μήνα, είτε κερδίζει είτε χάνει, η εικόνα είναι πολύ άσχημη.

Σίγουρα οι απανωτοί τραυματισμοί έπαιξαν τον ρόλο τους. Πολύ σημαντικό μάλιστα. Η χημεία και οι ρόλοι αλλάζουν  συνεχώς. Η επανάπαυση και η χαλαρότητα επίσης έδρασαν. Φυσιολογικά στοιχεία και τα δύο, καθώς ο Θρύλος ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει εδώ και πολύ καιρό τον αρχικό του στόχο- το πλεονέκτημα έδρας, απλά έμενε η μαθηματική εξακρίβωσή του.

Το θέμα όμως είναι πως αυτή η κοιλιά, αναμενόμενη ή μη, πρέπει να σταματήσει! Τέλος! Τα δυο τελευταία ματς της κανονικής περιόδου έχουν χαρακτήρα "προπόνησης" και είναι μια άριστη ευκαιρία η ομάδα να ξαναβρεί ρυθμό και το κυριότερο να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες της! Περιμένουμε από το τεχνικό team να φέρει την ομάδα στο ζενίθ της απόδοσης της, καθώς στο επόμενο δίμηνο (Απρίλιος-Μάιος) θα κριθεί όλη η σεζόν!

Ο Ολυμπιακός καλείται λοιπόν να ξαναπαίξει ΜΠΑΣΚΕΤ! Το ΔΙΚΟ ΤΟΥ μπάσκετ. 

  • Καταρχήν σημαντικό είναι να μειώσει (ιδανικά να εξαφανίσει) τα πολλά νεκρά του διαστήματα μέσα στα παιχνίδια. Αυτό είναι θέμα καθαρά ρυθμού (η ομάδα έχει αποσυντονιστεί με τις πολλές απουσίες σε κάθε ματς) αλλά και συγκέντρωσης! Οπότε στο mind επίπεδο θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά από παίχτες και προπονητικό team.
  • Παράλληλα ο Θρύλος, αφενός πρέπει να διατηρήσει σε υψηλά στάνταρ την δυνατή του άμυνα και αφετέρου επιθετικά πρέπει να βελτιωθεί αισθητά. Πως θα γίνει αυτό; Με δύο τρόπους: καταρχήν με τρέξιμο! TRANSITION! Όταν ο Θρύλος τρέχει, κανείς δεν τον πιάνει! Όταν σταματά, γίνεται προβλέψιμος... Οπότε επιστροφή και επιμονή σε transition επιθετικές καταστάσεις-τις οποίες άνευ λόγου και αιτίας η ομάδα έχει μειώσει (η απουσία του Χάκετ, σε συνδυασμό με την -εν τέλει- αγωνιστική μετριότητα του Γουοτερς, έπαιξαν τον ρόλο τους). 
  • Επιπλέον η πραγματική επιστροφή του Σπανούλη (το τελευταίο τρίμηνο ή λείπει ή είναι ανέτοιμος) θα σημάνει μεγάλη βελτίωση στον δείκτη δημιουργίας της ομάδας! Με τον αρχηγό επιτέλους έτοιμο, ο Ολυμπιακός επιθετικά μπορεί να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο, καθώς ο αρχηγός του: σκοράρει, πασάρει και όταν είναι μέσα στο παρκέ απασχολεί τουλάχιστον δυο αντιπάλους-ακόμα και όταν δεν έχει την μπάλα! Πλέον υπολογίζεται πως στο finish της σεζόν, ο Σπανούλης θα βρεθεί στο 100% της κατάστασης του!!!
Που καταλήγουμε λοιπόν... Μέχρι την έναρξη των play offs (με Εφές ή Λαμποράλ λογικά θα παίξει ο Ολυμπιακός;;;), η ομάδα πρέπει να βρει ξανά το ρυθμό της, την φόρμα της και τους νέους ρόλους της (περισσότερο χρόνο στο rotation ο Αγραβάνης, Παπαπέτρου στο "3" απόντος του Λοτζέσκι κτλ). Αρχής γενομένης λοιπόν από το αυριανό παιχνίδι με την Εφές, ο Θρύλος έχει 3 βδομάδες μπροστά του για να δουλέψει, να βελτιωθεί και να παρουσιαστεί πανέτοιμος, τώρα που σφίγγουν τα γάλατα! Αλλιώς αν το ντεφορμάρισμά  συνεχιστεί, υπάρχει ο κίνδυνος η ομάδα να γκρεμίσει ότι έχτιζε όλη τη χρονιά κάνοντας μια φανταστική και ιστορική πορεία στην κανονική πορεία της euroleague...

Υγ: κάθε χρόνο ο Αγραβάνης λοιδορείται όλη τη σεζόν, αλλά στο τέλος βρίσκει ρόλο... Έτσι δείχνει να γίνεται φέτος, έτσι έγινε και πέρυσι αν θυμάστε στους τελικούς της basket league, όπου ήταν εκ των παιχτών κλειδιά των brakes στο ΟΑΚΑ... Τυχαίο;;;

Υγ2: με τον Γουότερς σε τόσο ρηχά νερά, η αναγκαιότητα του Γκριν γίνεται ακόμα μεγαλύτερη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου