Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ο Μπλατ εγγυητής των "ρίσκων"



Για κάποιους, η στελέχωση του φετινού ρόστερ  εμπεριέχει πολλά ερωτηματικά, αλλά σε όλα η απάντηση είναι μια: Ντέιβιντ Μπλατ. Γράφει ο Stouk


Η κίνηση που διαφοροποίησε όλο το σκηνικό στον Ολυμπιακό ήταν η απόκτηση του Ισραηλινού προπονητή. Ο οποίος, για να ξέρουμε και τι λέμε, είναι στο top3 των ενεργών Ευρωπαίων προπονητών.

Ειδικότερα δε, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι κατά κανόνα δεν έχει ανάγκη από "πολυπαιγμένους" υπερπάιχτες, διάσημους ΝΒΑers ή κάθε είδους σούπερ σταρ για να πορευτεί.

Προτιμάει να δημιουργεί ο ίδιος την υπεραξία. Και να μην την πληρώνει. Ή έστω να μην την πληρώνει... κερατιάτικα!

Γι αυτό ο Μπλατ ήταν ο ιδανικός στην παρούσα φάση του Ολυμπιακού, με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα που επιβάλλει ο βαριά φορολογία και τα λιγοστά έσοδα.

- Ήρθε, λοιπόν, ο Ουίλιαμς - Γκος, άγνωστος στο ευρύ κοινό, ετών 24, για ΒΑΣΙΚΟΣ Playmaker.

- Ήρθε ο Λεντέι, ως ο undersised ψηλός που έλειπε.

- Ο Βεζένκοφ ήρθε μεν να καλύψει το κενό του ελληνικού κορμού, που δημιουργήθηκε από τη φυγή Παπαπέτρου, αλλά όχι στην ίδια θέση, αφού ο Αλέξανδρος θα παίζει στο 4.

Στη συνέχεια και εφόσον χάλασε η μεταγραφή του Χένρι, ο Μπλατ επέλεξε το Plan B που έλεγε ψηλό 2-3αρι, με αξιόπιστο σουτ και καλός στην άμυνα και 3-4ρι με πολύ καλά ποσοστά από την περιφέρεια, αλλά και ποικιλομορφία στο παιχνίδι του, πάντα σε νορμάλ οικονομικά πλαίσια.

- Με γνώμονα αυτό το Plan B, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Τουπάν, που όλοι θυμόμαστε τη συμβολή του στην περσινή πορεία της Ζαλγκίρις και τον Γιάνις Τίμα, τον 2ο Λετονό μετά τον Στρέλνιεκς που ήταν γνωστός από το πέρασμά του από τη Μπασκόνια.

Βάση όλων αυτών των επιλογών, πολλοί αναρωτιούνται:

- Θα αντέξει το βάρος ο Γκος, που είναι και νεαρός, αλλά και η εμπειρία του αρχίζει και σταματά στην περσινή σεζόν με τη φανέλα της Παρτιζάν;;;

- Είναι 5άρι ο Λεντέι; Δεν είναι υπερβολικά... undersised; Μήπως είναι περισσότερο 4άρι;

- Ο Βεζέκνοφ δεν είναι τόσο αθλητικός για σύγχρονο 4άρι. Άλλα στοιχεία δεν χρειαζόταν ο Ολυμπιακός για αυτή τη θέση;

- Μήπως αντί του Τουπάν να ερχόταν κάτι πιο οργανωτικό και επιθετικό, που να κλείνει προς τον άσο και όχι προς το 3;

'Ολες αυτές οι ανησυχίες έχουν βάση, αλλά πιστέψτε με όλες βρίσκουν πειστικές απαντήσεις.

Για παράδειγμα, ο Γκος στην Παρτιζάν ήταν ηγέτης στα 23 του. Έπαιζε 30 λεπτά και τα κατάφερνε άριστα. Στον Ολυμπιακό δεν θα χρειαστεί να παίζει τόσο, συνεπώς δεν θα φορτιστεί τόσο πολύ με τη μία. Στον άσο θα παίζει και ο Μάντζαρης, αλλά και ο... Σπανούλης.

Όσον αφορά τον Λεντέι, ο Μπλατ δεν είναι... τρελός να βάζει ένα 4άρι για σέντερ, ούτε να θέλει να κάνει πειράματα χωρίς επιτυχία. Είναι προφανές ότι τον παίκτη τον είχε στα ραντάρ του από τα κολεγιακά του χρόνια, που έπαιζε αποκλειστικά 5άρι. Στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκε μεν και ως τεσσάρι, αλλά όχι κατά κανόνα.

Για τη μη... αθλητικότητα του Βεζένκοφ, δεν είναι κάτι που δεν βελτιώνεται. Οκ, δεν γίνεται ένας παίκτης ξαφνικά να πηδάει στο Θεό και να καρφώνει πάνω από 3 άτομα, αλλά τουλάχιστον στο θέμα έκρηξη και δύναμη μπορεί να βελτιωθεί και μάλιστα πολύ. Θεωρείται τυχαίο που σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή, ο Βεζένκοφ, αντί να πάει στη... Μύκονο, πήγε στο Ορλάντο, για να τον προπονήσει ο Νικ Τράπ;;;

Τέλος, ο Τουπάν μπορεί να δώσει την αθλητικότητα που έλειπε από την περιφέρεια, ειδικά στην άμυνα. Από την άλλη στην επίθεση, σίγουρα είναι πιο αξιόπιστος από τον Χόλις Τόμπσον που είδαμε πέρυσι. (αυτόν ουσιαστικά αντικαθιστά, αν ανατρέξουμε στον περσινό σχεδιασμό).

Άρα, λοιπόν, ναι μεν υπάρχουν ερωτηματικά, που μπασκετικά μπορεί να βρουν απάντηση, αλλά η ουσία είναι ότι είναι άλλο να διαχειρίζεται κάποιες καταστάσεις, κάποια προβλήματα ή κάποιες δυσλειτουργίες στο ρόστερ (που όλες οι ομάδες έχουν) ο Μπλατ και άλλες ο Σφαιρόπουλος ή ο κάθε Σφαιρόπουλος.

Χρησιμοποιώ, δε, το όνομα του προκατόχου του, όχι για να τον υποβαθμίσω, αλλά επειδή το τελευταίο διάστημα το ερώτημα "αν αυτές οι μεταγραφές είχαν γίνει επί Σφαιρόπουλου, τι θα λέγαμε; Τώρα με Μπλατ μας φαίνονται όλα φυσιολογικά" είναι της μόδας.

Συγγνώμη, αλλά που το παράλογο; Άλλωστε, αυτό ήταν το κύριο μειονέκτημα του Σφαιρό. Ότι δεν μπορούσε να ανακαλύψει καλούς ξένους ή έστω να πάρει το 100% από τους ξένους που αποκτούσε. Ταυτόχρονα, όμως, αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του Μπλατ. Ο οποίος είναι το μεγαλύτερο "χαρτί" του Ολυμπιακού, που πάει πάλι να αλλάξει τις μπασκετικές σταθερές τις Ευρώπης.

Γιατί, ενώ το πράγμα πάει εδώ και λίγα χρόνια στο "πρωταγωνιστές οι παίκτες", ο Ολυμπιακός πάει να το διανθίσει όλο αυτό, κάνοντάς το "πρωταγωνιστές οι ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ".

ΥΣ: Για τον Τίμα δεν υπάρχει ούτε ένα ερωτηματικό. Είναι το 3άρι που κουμπώνει τέλεια με τον Παπ. Φονικό σουτ. Αφήστε τον ελεύθερο να δω κάτι...

ΥΣ2: Τους μόνους που μπορείς να αφήσεις ελεύθερους, είναι ο Μιλουτίνοφ και ο Μπόγρης. Όλοι μα όλοι οι υπόλοιποι είτε είναι φονιάδες, είτε αξιόπιστοι spot shooters. Αυτό σημαίνει ότι στη ρακέτα δεν θα υπάρχει... συνωστισμός!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου